Lőszermentesítés- naponta életveszélyben

dav

Társaságunk vállalkozói szerződés keretében 2018. augusztus és szeptember között első ütemben befejezte Nyergesújfalu külterület lőszermentesítés munkálatait.

Fő feladat volt a robbanószerkezetektől megtisztítani a területet 3 méter mélységig.
A lőszermentesítés átlagosan 5 kutató párral, folyamatos tevékenységgel valósult meg.
Már az első nap munkálatai rádöbbentettek minket, hogy nem egy átlagos területre „tévedtünk”.
A robbanószerkezetek repesz előtalálásai nagy harcokra utaltak. A területen német és akkori szovjet repeszek is előkerültek.
A lőszermentesítési részfeladatok általi feltárások és elsődleges azonosítások után megállapítottuk, hogy a robbanószerkezet előtalálása csak idő kérdése, mely beigazolódott és már a második napon be is következett.
A munkák során naponként kellett valamilyen biztonsági intézkedést meghozni a folyamatos veszély miatt.
Előkerült szovjet pisztoly lőszer, pisztoly maradványokkal, német 3,7 cm-es páncélgránát veszélyes állapotban, amelyet szovjet páncélozott eszközök ellen használtak. Különböző méretű aknagránát stabilizátorok (német és szovjet egyaránt) nagy gyalogsági harcokra utalva.

Haladtunk a terület megtisztításával és az első bombát is megtaláltuk. A szovjetek a német gyalogsági csapatokat bombázták, így több mint egy méter mélységről előkerült az első repeszbomba, melyet további 7 db követett.

A szovjetek elfoglalták a területet és nyomultak előre Esztergom-Nyergesújfalu irányába, a támadást a németek lassíthatták, mert az első 10,5 cm-es német repeszromboló gránát is feltárásra került. Az előtalálás területének 4 hektáros körzetében további 3 követte.

A szovjet páncélosok ellen 7,5 cm-es német páncélgránát sem robbant fel, melyet 1,5 méter mélységben megtaláltunk.
A német gyalogság ellen harcra használt 76 mm-es szovjet repeszgránát szinte a szántás mélysége alatt 20 cm-el került elő. Csoda, hogy a mezőgazdasági munkák során ez nem okozott tragédiát.

A szovjet páncélosok ellen 7,5 cm-es német páncélgránát sem robbant fel, melyet 1,5 méter mélységben megtaláltunk.
A német gyalogság ellen harcra használt 76 mm-es szovjet repeszgránát szinte a szántás mélysége alatt 20 cm-el került elő. Csoda, hogy a mezőgazdasági munkák során ez nem okozott tragédiát.

A 45 hektár megtisztása során az alábbi robbanószerkezetek kerültek elő

ELŐTALÁLT ROBBANÓSZERKEZETEK

lőszermentesítés

Előtalált robbanószerkezetek

A lőszermentesítés során megtisztításra váró terület a 10-es főút közvetlen közelében helyezkedik el.
Folyamatos kapcsolatot tartottunk a Nyergesújfalu Önkormányzatával, az Illetékes Rendőrkapitányságokkal és a Magyar Honvédség Tűzszerész Szolgálatával.

A hatástalanítások során a veszélyes, mozdításra különösen veszélyes szerkezeteket a Tűzszerész Szolgálat a helyszínen felrobbantotta, a többit elszállította. Ez a feladat életveszélyes munka volt a nagyon sok bomba miatt. Köszönet a szakszerű, precíz munkáért.

45 hektár volt a lőszermentesített terület, a munkálatok során előkerült 20 db különböző robbanószerkezet.
A szerkezetek feltárásánál, elsődleges azonosításánál a folyamatos koncentrációnak köszönhetően probléma nem adódott.

A munkálatokat nagymélységű bombakutató műszerekkel végeztük.
A Hivatalos szervekkel való jó együttműködésnek köszönhetően semmilyen állampolgári korlátozást nem kellett bevezetni.

A munka befejezésének „jutalma” a későbbi kivitelezés, építkezés beruházás biztonságának maximális elősegítése, az élet és vagyonvédelem megőrzése és szavatolása.

A lőszermentesítés során a munkálatokban résztvevők között tovább erősödött a bizalom, nem elhanyagolandó az esti beszélgetések-élmények mesélése során a jó kedv sem.
Újabb terület lett biztonságos, amire nagyon büszkék vagyunk.

KAPCSOLAT