Aknamentesítés a Horvát-Magyar határszakaszon – Mutatjuk, mit találtunk

aknamentesítés

Társaságunk vállalkozói szerződés keretében 2013. június 03. és 2013. augusztus 10. között 60 munkanapban befejezte a horvát-magyar határszakasz aknamentesítés munkálatait végezte.

Fő feladata volt a horvát konzorciumi cég aknamentesítésének munkaközi-helyszíni és utóellenőrzésében való részvétel aknakutató műszer alkalmazásával. A munka a nyári meleg ellenére sisakban és teljes védőfelszerelésben került elvégzésre. A munkálatok 26 db poligonon 892.482 m2 aknaveszélyes területen folytak. Az érinett határszakasz hossza ca. 90 km volt.

Napi kapcsolatot tartottunk fent az érinett Önkormányzatok vezetőivel. (Mohács, Kölked, Udvar, Sátorhely, Majs, Lippó, Sárok, Ivándárda, Illocska, Beremend, Kásád, Old, Alsószentmárton, Matty). Folyamatos kapcsolatban és egyeztetésben álltunk a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság képviselőivel.


Aknamentesítés szabványosan

Az aknamentesítés során meghatározott időre Beremend és Udvar határátkelő is zárásra került.
A terület jellege és a mentesítés módszerei poligononként (területenként) változott. A területeket első lépésben alapvetően a távirányítással működő aknamentesítő gép felderítette, majd kézi átvizsgálással került mentesítésre. Volt olyan terület, amelyet csak kézzel (szúróbot és aknakereső műszer) lehetett mentesíteni.

A munkálatok balesetmentesen a hatályos nemzetközi és hazai szabályok szerint folytak. A mentesítés során több mint 30 db különböző robbanószerkezet került elő, melyeket a Magyar Honvédség Tűzszerész Szolgálata hatástalanított.


Ezeket a robbanószerkezeteket találtuk:

Gyalogság elleni taposó és repesz aknák, „jugoszláv” háborúból visszamaradt aknagránátok, kézigránátok. A II. világháborúból visszamaradt aknagránát és tűzérségi lövedékek.

A munka befejeztével, Horvátország Európai Unióhoz való csatlakozása mellett a magyar-horvát zöld határ biztonságos használta magyar oldalon megvalósult.


A horvát-magyar határszakaszon történt aknamentesítésről a Hajdú Online hasábjain is olvashat.

KAPCSOLAT