Lőszermentesítés jelenlegi és volt katonai lő- és gyakorló területeken

Magyarországon a katonai területek hasznosítása a rendszerváltás után vált égető kérdéssé. 

Az itt állomásozó szovjet hadsereg közel 100 helyőrségben több, mint 300 db ingatlant hagyott hátra, több 10.000 hektár területen. Számos városban tartva fenn laktanyákat, repülőtereket, gyakorlótereket. 

A hátrahagyott területeken az azóta eltelt időben is a környezetszennyezés költségei jelentik a legnagyobb tételt a hasznosításuk során. 

A Magyar Honvédség létszáma is jelentősen csökkent, ezáltal számos laktanya, raktár, lőtér, gyakorlótér vált szükségtelenné. Itt is több 10.000 hektár hasznosítása van folyamatban.

A HM folyamatosan készíti elő a felesleges ingatlanok hasznosítását, hiszen azok őrzése évente milliárdokat emészt fel, valamint e mellett állaguk, s egyben értékük is folyamatosan romlik. 

A befolyó összegekből főleg meglévő repülőterek, laktanyák felújítását teszi lehetővé.

A lő- és gyakorlóterek, valamint az ún. hadműveleti repülőterek (gyakorlatilag kiterjedt, sík füves leszállómezők) beépítettsége szinte nulla, „barnamezőségüket” leginkább korábbi, beépítés nélküli intenzív használatukkal, valamint szennyezettségükkel (főleg robbanótestek) lehet indokolni.

A civil hasznosításuk során az élet és vagyonvédelem megóvása érdekében elengedhetetlenné vált a területek lőszer, robbanószerkezet mentesítése.

A lőszermentesítés, műszeres talajkutatás a környezetvédelmi beruházás, ellenőrzés, állagmegóvás, építés és egyéb funkciók ellátása érdekében mindig az adott terület értékelésével kezdődik.

A különböző célok elérése érdekében különböző lőszermentesítési technológiákra van szükség. Nézzük meg a teljesség igénye nélkül milyen feladatokat végeztünk el.

1., Környezetvédelmi ellenőrzések, károk felszámolása, talajszennyezettségi mérések támogatása

Szennyezettségi megállapítások, (Esztergom, Kunmadaras, Galgamácsa, Győr külterületen stb.)

A fúrást és terület szennyezettségi mutatókat felmérő környezetvédelmi vállalkozásoknak a kijelölt fúrási pontok és azok közvetlen területét műszeres talajvizsgálattal biztosítottuk. 

Az előrelátásnak köszönhetően baleset és kár nem keletkezett.

Több helyszínen került elő robbanószerkezet.

A feladatok ellátása közben előkerült több tíz kiló gyalogsági lőszer, kézigránát és tűzérségi lövedék.

2., Beruházások, építések előtti lőszermentesítés végzése műszeres talajkutatással

Teljes kijelölt terület lőszermentesítése, tűzszerészeti átvizsgálása (Galgamácsa, Győr, Kiskunsági Nemzeti Park Bugacpusztaháza, Sárbogárd, Veszprém, Komárom, Kecskemét, Dunaföldvár külterületein stb.)

Az építést (naperőmű, épület, gyár bővítés, új üzem, új művelési ágba vonás stb.) megelőzően átvizsgáltuk a teljes területet.

Több helyszínen több, mint 100 hektár került lőszermentesítésre és eközben több száz kiló lőszert és robbanószerkezetet azonosítottunk elsődlegesen. Megállapítható volt, hogy a gyakorlóterek területe szinte hemzseg a fel nem robbant gránátoktól, lövedékektől.

3., Meglévő katonai objektumok lőszermentesítésének végzése műszeres talajkutatással (szoftveres támogatással)

A katonai objektumban építést és beruházást végző vállalkozások támogatása, a kijelölt terület lőszermentesítése, tűzszerészeti átvizsgálása (Kecskemét repülőbázis, Göd, Öskü külterületen stb.)

Az építést (kifutópálya átépítés, kiszolgáló létesítmények bővítése és átépítése, naperőmű stb.) megelőzően átvizsgáltuk a teljes területet.

Több helyszínen több, mint 40 hektár került lőszermentesítésre és eközben több mint száz kiló lőszert és robbanószerkezetet azonosítottunk elsődlegesen. Megállapítható volt, hogy a talajban főleg a II. világháborúból visszamaradt fel nem robbant gránátok és lövedékek találhatóak.

Előtalált és elsődlegesen azonosított robbanószerkezetek

 

KAPCSOLAT